Windpark Deil: samenwerking burgercoöperatie en commerciële ontwikkelaar

Windpark Deil is een bijzonder park ontwikkeld door commerciële ontwikkelaars én een burgercoöperatie. Het levert genoeg elektriciteit voor zo’n 45.000 huishoudens. Hiermee is Windpark Deil het grootste windpark van de provincie Gelderland.

Op 18 september 2020 is Windpark Deil officieel geopend met een debat over de vraag hoe de energiesector het tekort aan goed opgeleide mensen gaat oppakken. De 11 windmolens van Burgerwindcoöperatie West Betuwe, Eurus Energy en Pure Energie langs de A15 en A2 (bij knooppunt Deil) zijn de één na hoogste windmolens van ons land. Ze gaan gezamenlijk ieder jaar genoeg energie opwekken voor 45.000 huishoudens. Windpark Deil is een mooi voorbeeld van hoe windparken gezamenlijk tot stand kunnen komen.

Samen ontwikkelen

Steeds meer initiatieven als deze worden gezamenlijk ontwikkeld door commerciële ontwikkelaars en burgercoöperaties. Over deze samenwerking gaat Joris Benninga, programmaregisseur Duurzame Opwekking van het Gelders Energie Akkoord (GEA), in gesprek met verschillende partijen. Benieuwd? Bekijk de video van GEA.

 

(Foto: 2020 Hans Ponssen voor Windpark Deil)

Deel dit bericht: