Energiek samenwerken aan een duurzaam Rivierenland

We gaan minder energie verbruiken en de energie die we wel nodig hebben, wekken we lokaal en duurzaam op. Doel is om een gezonde, duurzame regio te worden en klimaatverandering door CO2-uitstoot tegen te gaan. De Regionale Energie Strategie (RES) helpt om samen doelen te formuleren én uit te voeren.

Waarom de RES

Het Klimaatakkoord

De RES vloeit voort uit het Klimaatakkoord. Dit Klimaatakkoord is de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs 2015. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we werken aan 49% CO2-reductie in 2030 (ten opzichte van 1990) en minimaal 95% CO2-reductie in 2050. In het Gelders Energieakkoord (GEA) is de lat iets hoger gelegd met 55% CO2-reductie in 2030.

2030 en 2050 lijken ver weg, maar deze doelen vragen nu al om acties. Zelfs als we flink inzetten op energiebesparing, hebben we nog steeds alle vormen van duurzame energie nodig om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn.

Dertig regio’s

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we op regionaal niveau werken aan de doelen voor 2030 en 2050. Voor individuele partijen is het namelijk te omvangrijk en te kostbaar om die opgave zelfstandig te realiseren. Nederland is verdeeld in 30 energieregio’s. Die werken dus ieder aan een RES. Dit zijn regio’s waarin al samengewerkt wordt op het gebied van energie en duurzaamheid. Regio Rivierenland bestaat uit de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, en Zaltbommel.

Deel deze pagina: