“Laten we vandaag alle technische termen eens achterwege laten en echt een inkijkje in de mens geven.” Aangeschoven voor dit artikel is Stefan van Someren. In het dagelijks leven wethouder in de gemeente Neder-Betuwe en altijd in de weer met alles wat duurzaam en innovatief is en/of in de openbare ruimte gebeurt.
Stefan noemt zichzelf een zelfverzekerde optimist en Bourgondiër die plezier heeft in zijn werk. Binnen de Stuurgroep RES kennen wij Stefan als de man die gedegen kennis van de inhoud graag combineert met een aanstekelijke en uitbundige lach.
Goed voorbeeld doet goed volgen
“Ik geloof in het geven van het goede voorbeeld. Als wethouder duurzaamheid kun je van alles roepen richting je inwoners, maar wat doe je zelf? Thuis heb ik al verschillende stappen gezet. Zo heb ik HR++ glazen in al mijn ramen, zonnepanelen op het dak en een warmtepomp. Ook rijd ik een elektrische auto. Door mijn afval goed te scheiden zit ik nu op 8 zakken restafval per jaar.”
“Door het zelf te doen, snap je ook waar mensen tegenaan lopen”, vervolgt Stefan. “Bijvoorbeeld bij afvalscheiding en hoe je mensen dus kan helpen om te komen tot een circulaire samenleving. Verpakkingsfabrikanten maken nog steeds verpakkingen die te veel rommel opleveren. Nu kunnen we naar hen wijzen, maar zolang wij die spullen in ons winkelmandje blijven leggen, gaan zij niks veranderen. Door goed na te denken over wat je koopt in de supermarkt, ook over wat je overhoudt aan afval, kun je echt een bijdrage leveren. Alle kleine beetjes dragen bij.”
“Mag het leven ook leuk blijven?” vraag ik Stefan. “Natuurlijk!” antwoord hij resoluut. “Ik wil plezier beleven in de dagelijkse dingen die ik doe. Maar ik vind dat vrijheid onlosmakelijk verbonden is met verantwoordelijkheid; iedereen heeft de morele plicht om een steentje bij te dragen. Om de maatschappij een stukje beter te maken.”
Integer handelen
“De juiste keuzes maken. Zelf het goede voorbeeld geven. Het is niet altijd makkelijk”, bekent Stefan. “Mijn vrouw en ik zijn ook mens. Binnen de politiek zijn het ook de bananenschillen waarop je kunt sneuvelen, maar ik vind het principieel gewoon de juiste manier om het te doen. Integer handelen is niet iets wat je half kunt doen. Dat blijft je altijd achtervolgen. Dit kan ook betekenen dat wat je nu denkt dat juist is, door voortschrijdend inzicht op een later moment anders blijkt te zijn. Ik neem besluiten op basis van de kennis van nu. Besluiten waar ik niet bang voor ben. Ik kan daar niet op een andere manier mee omgaan.”
Hart voor techniek en slimme oplossingen
Stefan: “Ik heb een passie voor alles wat met techniek te maken heeft. Vooral als dingen lastig zijn en je vooraf nog niet precies weet hoe je het gaat fixen. Ik heb dit van mijn vader. Hij was ook een techneut. Hij was onderhoudsmonteur van straaljagers op vliegbasis Volkel en later van onderhoud van militaire, medische apparatuur, ook bij uitzendingen.”
“Nu moet ik veel klussen, zoals schilderwerk, uitbesteden want het wethouderschap vraagt veel tijd. Deze vakantie heb ik wel thuis wat klussen gedaan. Zo heb ik afgelopen weken mijn motor helemaal uit elkaar gehaald, omdat die olie lekte. Aan het einde van de rit zat het toch weer in elkaar, zonder schroefjes over te houden.” Stefan buldert van het lachen. Om vervolgens serieus zijn verhaal te hervatten.
“Die technische achtergrond helpt ook in gesprekken rondom de energietransitie en – hot item de laatste tijd – netcongestie. Het helpt de technische termen van bijvoorbeeld Liander en TenneT beter te begrijpen en daardoor kan ik beter inschatten hoe groot een potentieel knelpunt is.”
Lonkend perspectief
Tot slot vraag ik (Sandra van Dieten) Stefan naar een lonkend perspectief. “Eerlijk gezegd vind ik dat een beetje een jeuk-woord”, begint hij. “Het is ook een begrip wat moeilijk over de bühne is te brengen. Iedereen heeft het over problemen van vandaag. Maar er wordt maar weinig gesproken over wat het ons op termijn oplevert. Wat straks ook mogelijk is. Of weer kan. Voordelen die je je niet realiseert zolang je vanuit je oude, vertrouwde situatie denkt. Zo heb ik mij nooit gerealiseerd hoe heerlijk het is om je auto gewoon thuis te kunnen volladen. Maar nu ik het zelf kan, ervaar ik dat wel.”
“Lonkend perspectief gaat dus om verleiden met positieve vooruitzichten. De wortel die je aan een stok voor je houdt. Tegenwoordig hoef ik aan bijna niemand meer uit te leggen dat het klimaat aan het veranderen is en wat dat betekent voor Nederland. Maar in de praktijk is het lastig om voor iedereen een passende wortel te vinden. Ik doe het niet voor mijn kinderen, want ik heb geen kinderen. Ik doe het voor jouw kinderen. En mijn wortel is mijn passie voor techniek, waarmee ik slimme en toepasbare oplossingen probeer te vinden.”
“Ik vraag aan iedereen een reële bijdrage te leveren aan de grote uitdagingen van vandaag op het gebied van duurzaamheid en economie. Stel jezelf eens de vraag: ‘Wat is mijn wortel? Wat maakt het voor mij de moeite waard?’ We zijn samen verantwoordelijk voor de gevolgen van klimaatverandering en ook voor de oplossingen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, kun je wegwuiven als tegeltjeswijsheid. Maar klopt nog altijd.”
Stefan van Someren wethouder Neder-Betuwe verantwoordelijk voor duurzaamheid, energie, circulariteit en milieu, mobiliteit en infrastructuur, het beheer van de openbare ruimte en waterveiligheid. Ook is Stefan voorzitter van de Stuurgroep van RES FruitDelta Rivierenland en vanuit deze rol ook actief binnen de Gelderse Energie-Infrastructuur (GEIS) en het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK). |