Op weg naar energienetwerken op Tielse bedrijventerreinen

Henk Pronk OCT tussen de zonnepanelen van Metaglas – iov Gemeente Tiel – Foto Raphael Drent

Samen duurzame energie opwekken én gebruiken

Voor de RES-krant van oktober 2022 spraken we met Henk Pronk, bestuurslid van Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT). Henk vertelde over energie opwekken op bedrijfsdaken en dat samen  duurzame energie opwekken én gebruiken de volgende stap is. En die stappen worden nu gezet op de Tielse bedrijventerreinen.

OCT heeft na het verschijnen van de RES-krant drie bijeenkomsten gehouden met ondernemers die samen een energienetwerk zouden kunnen vormen. “We besloten niet alleen te roepen, maar nu meteen door te pakken. En met succes. De bijeenkomsten eindigden allemaal met de vraag ‘Wanneer gaan we beginnen?’. Iedere bijeenkomst leverde ook wel iets bijzonders op. Zo constateerde een ondernemer dat veel bedrijven energie opwekken uit zon op dak. Hij stelde voor om op zijn bedrijfsdak dan kleine windturbines te plaatsen. Zo wordt er dan continue energie opgewekt in het energienetwerk, ” vertelt Henk enthousiast.

Inmiddels is er een stuurgroep opgericht om de kar te trekken. Daarin zitten naast OCT ook vertegenwoordigers van organisaties als de gemeente, VNO-NCW en banken. “En vanaf december kunnen ondernemers met behulp van een speciaal software programma inzage krijgen in wat zij (kunnen) opwekken, wat extra nodig is en wat over is aan energie in een netwerk van bedrijven. Als we dat in beeld hebben kunnen we per energienetwerk overgaan tot implementatie. Al met al kost dit veel minder tijd dan de tijd die nodig is om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren om te zorgen dat er stroom geleverd kan blijven worden.”

Kennis en ervaring delen

Henk vindt het belangrijk om kennis en ervaring te delen. “We hebben contact met Zwolle, waar ze al een eindje verder zijn met de vorming van energienetwerken van bedrijven. Wij leren van hun ervaringen. Bedrijventerreinen uit Culemborg en Zaltbommel hebben contact met ons gelegd om van onze ervaringen te leren. En samen met winkeliersvereniging Hart van Tiel verkennen we of een duurzaam energienetwerk misschien ook mogelijk is in de Tielse binnenstad. De tijd is echt rijp voor dit soort ontwikkelingen. We moeten naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen, ondernemers vinden duurzaamheid steeds belangrijker én de huidige prijzen voor gas, elektriciteit en brandstof zijn natuurlijk ook een heel grote stimulans.”

Een energienetwerk van bedrijven in het kort

In een energienetwerk verdelen de deelnemende bedrijven de zelf opgewekte energie onderling en de energie die overblijft wordt opgeslagen in een buurtbatterij. Om het daarna zelf te gebruiken als er bijvoorbeeld even minder energie beschikbaar is. Om elektrische schepen of vrachtwagens op te laden als ze toch aan het laden of lossen zijn. Of door het om te zetten in waterstof waarop in de toekomst vrachtwagens mogelijk ook kunnen rijden. Samen delen, lagere energiekosten en er ook nog aan verdienen.

 

De zonnepanelen van Metaglas op industrieterrein Medel – iov Gemeente Tiel – Foto Raphael Drent

Deel dit bericht: