Nieuwe bouwtechniekopleiding geeft impuls aan regionale energietransitie

De energietransitie gaat ook over het anders verwarmen van onze woningen. Nieuwe technologie die grootschalig moet worden toegepast in nieuwbouw- en renovatieprojecten. In dit proces zal een nieuwe generatie bouwprojectmanagers opstaan: extra slimme projectmanagers. ROC Rivor start daarom komend schooljaar met een nieuwe opleiding die deze slimme projectmanagers gaat klaarstomen.

Wie een slimme bouwprojectmanager wil worden, kan vanaf september in Tiel terecht. Dan start de nieuwe mbo-opleiding Smart Building, die studenten opleidt tot bouwprojectmanagers met een brede kennis én extra IT-vaardigheden. Extra slim dus. De nieuwe opleiding is ontwikkeld samen met het regionale bedrijfsleven en is gevestigd in het innovatieve S-TEC gebouw aan de Teisterbantlaan 1a in Tiel.

Slimme bouwprojectmanagers werken met computer en drones

Tijdens de opleiding Smart Building leren studenten door een combinatie van techniek en IT om slimmer te ontwerpen, plannen, bouwen én samen te werken. Duurzamer, sneller en goedkoper bouwen zijn speerpunten in de opleiding. Deze thema’s zijn ‘bouwbreed’ aan de orde en zeker ook in bouw die gerelateerd is aan de doelstellingen van de energietransitie. Het leren werken met een nieuwe technologische standaarden voor het verwarmen van de woningen van de toekomst zal onderdeel zijn van de leerstof. Komende jaren zullen tienduizenden woningen op een nieuwe manier verwarmd gaan worden en worden aangepakt in grote projecten.

Nieuwste technologieën

Als aanstaand bouwprojectmanager werken de Smart Builders met de nieuwste technologieën en software zoals 3D, VR, AR en BIM. Ook wordt er geëxperimenteerd met drones. Doordat de opleiding samen met het regionale bedrijfsleven is ontwikkeld, krijgen studenten veel praktijkopdrachten bij de slimste bouwbedrijven in de regio. Zo worden ze klaargestoomd tot bouwprojectmanagers van de toekomst. Na afronding van deze mbo-opleiding (BOL, niveau 4) liggen de banen voor het oprapen. Doorstuderen aan het hbo kan uiteraard ook.

Nieuwe opleiding, nieuw leslocatie

Het S-TEC gebouw aan de Teisterbantlaan 1a in Tiel wordt de nieuwe leslocatie van Smart Building. Op deze nieuwe locatie, waar de wereld van slim en duurzaam bouwen centraal staat, kunnen de studenten direct in de praktijk oefenen. Moderne bouwoplossingen en het onderwijs komen heel mooi samen in dit gebouw.

Lees meer over Smart Building en ROC Rivor op www.rocrivor.nl/smartbuilding.

 

Bekijk filmpje over het werk van een smart builder

Deel dit bericht: