Naar een regionaal energie expertisecentrum voor bedrijven en instellingen

Stel je eens voor: in Rivierenland is een plek waar alle bedrijven (groot en klein) en instellingen terecht kunnen voor hun vragen over energie en verduurzaming. Denk aan energiebesparing, isolatie en ook zonnepanelen op grote daken. In dit centrum is de meest actuele kennis beschikbaar over financiële aspecten als subsidies en verzekeringen. Ook weet men hier alles over innovaties, dakconstructies, opslag, zonnepanelen voor warmtevoorziening, aansluiten op het elektriciteitsnet.

Dit centrum geeft een impuls aan de regionale energietransitie voor alle eigenaren van grote gebouwen: bedrijven, scholen, instellingen. Zij kunnen hier zelf terecht met hun vragen. Daarbij wordt altijd naar het totaalplaatje van een gebouw gekeken, dus ook de mogelijkheden voor energiebesparing. Ook adviseurs van lokale energiecoöperaties worden gesteund met kennis.

Toekomstmuziek? Nog wel. Maar dat kan snel veranderen. Het idee van een regionaal expertisecentrum voor bedrijven en instellingen sluit heel goed aan bij wensen van gemeenteraden en inwoners om grote gebouwen goed te gebruiken voor zonnepanelen. De Stuurgroep RES heeft daarom ingestemd met het onderzoeken van de mogelijkheden. Dit wordt de kwartiermakers fase genoemd. Het idee hiervoor komt van VNO-NCW Midden en Energie Samen Rivierenland. Naar verwachting zijn de eerste resultaten van dit onderzoek begin 2022 beschikbaar.

Deel dit bericht: