Landelijke maatregelen tegen vol stroomnet in Flevopolder, Gelderland en Utrecht versneld en uitgebreid

De overheid en netbeheerders hebben eerder al maatregelen aangekondigd om het stroomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Omdat met name het stroomnet in de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht sneller tegen de grenzen aanloopt, worden de maatregelen in deze regio versneld ingevoerd en uitgebreid. Dat schreef minister Jetten (Klimaat en Energie) eind april in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Nederlandse elektriciteitsnet staat steeds meer onder druk. Toekomstige woonwijken, ondernemers die willen verduurzamen of uitbreiden hebben er last van. Nieuwe zonnedaken kunnen vaak niet worden aangesloten. Netcongestie is de nieuwe realiteit

Netcongestie

De term netcongestie wordt gebruikt voor die situaties waarbij de beschikbare netcapaciteit niet meer toereikend is voor de gevraagde netcapaciteit. Dit wil niet zeggen dat er geen elektriciteit is. Ook is per saldo het elektriciteitsverbruik achter de meter van inwoners en bedrijven niet toegenomen de afgelopen jaren. Wat wel is toegenomen: het transport van elektriciteit heen en weer en over grotere afstanden. Er zijn meer pieken in het stroomverbruik. In de toekomst kan dit leiden tot een overbelast netwerk als we er niks aan doen. Netcongestie is daarmee eigenlijk een transport en/of opslag probleem. Omdat in Nederland is afgesproken om de huidige leveringszekerheid op 99,99963% te hebben en houden worden nieuwe contracten beperkt.

Kamerbrief

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten stuurde de Tweede Kamer op 25 april een kamerbrief, waarin hij aangeeft dat netcongestie voor heel Nederland een nieuwe fase heeft bereikt. Naast grootverbruikers kunnen ook problemen ontstaan voor de woningbouw en voor huishoudens die hun woning willen verduurzamen. Daarom kondigt hij nieuwe maatregelen aan die moeten leiden tot enige mate van verlichting. De maatregelen zullen het probleem niet op korte termijn volledig oplossen. Maatregelen die inwoners en ondernemers raken zijn bijvoorbeeld: congestiemanagement bij bedrijven, het slim instellen van installaties van kantoren, een handleiding voor het efficiënt installeren van warmtepompen, netbewuste nieuwbouw en het slim laden van elektrische voertuigen.

Gelderland

De maatregelen in de kamerbrief zijn vooral gericht op Utrecht, waar het probleem op dit moment het meest urgent is. Alhoewel de aangekondigde maatregelen op termijn ook in Gelderland te verwachten zijn, kunnen we hier mogelijk andere maatregelen verwachten. De situatie in Utrecht is namelijk niet helemaal gelijk aan die van Gelderland. In provinciale Energy Boards wordt de situatie van netcongestie en mogelijke uitwerking van maatregelen voor elke regio specifiek besproken. Meer duidelijkheid over de situatie in Gelderland en de daarbij passende maatregelen worden binnenkort verwacht.

De kamerbrief lees je hier.

Filmpje NOS over het volle elektriciteitsnet. Wat zijn de problemen en is er een oplossing?

 

 

Deel dit bericht: