Energiezuinig koken: de kersttip van Mirelle

Vroeger was men veel energiezuiniger in het koken. Men gebruikte een zogenaamde ‘Hooikist’ om spijzen door te laten garen.
Deze methode is inmiddels geëvalueerd en daar maak ik dankbaar gebruik van.

Ik kook graag, veelal uit het seizoen en onbewerkt. In de herfst en winter geniet ik van stoofschotels, stoofperen, winterse soepen en noem maar op.
Door de gas-, en energieprijzen is het urenlang stoven niet meer haalbaar.
Tenminste, dat denkt men.

Tegenwoordig bestaan er de Ecostoof, Hooimadam, et cetera.
Ik heb zelf twee Hooimadammen, deze bestaan uit dik katoen gevuld met schapenwol.
Het heeft dezelfde werking als een Hooikist maar dan compact en met hetzelfde doel; zo economisch en milieuvriendelijk koken.
Je zet je stoofschotel aan, laat het even door pruttelen, stopt het in de Hooimadam en laat het drie uur of langer staan zonder gas of stroom te gebruiken.

Rijst koken is een makkie met mijn Hooimadam.
Rijst in de pan, water aanvullen tot ongeveer een vingerkootje boven de rijst, één a twee minuten koken en dan voor een uurtje in de Hooimadam.
Soep, saus, hachee, pasta, alles kan!
Door de isolerende werking van de schapenwol kan je er spijzen in warm, maar ook koel houden.

Sommige stoofschotels hebben wat meer tijd nodig om goed te garen.
Deze zet ik na drie uur in de Hooimadam terug op het vuur, laat het vijf minuten pruttelen en zet hem dan weer terug in de Hooimadam voor een paar uur.
Handig als je eters hebt want je staat niet meer boven je gasfornuis of kookplaat de boel in de gaten te houden, de Hooimadam doet haar werk voor jou.

Nog efficiënter is de combinatie snelkookpan en Hooimadam!
Laat de snelkookpan op druk komen en plaats hem in de Hooimadam, wel even een pannenlap of droge vaatdoek over het ventiel van de snelkookpan leggen zodat de Hooimadam niet nat wordt en haar isolerende functie verliest.

Een hooimadam kun je kopen, zelf maken, maar je pan inpakken in je dekbed werkt ook.

Veel kookplezier!
Met vriendelijke groet,
De Hooimadam-Madam. (Mirelle Brik)

 

Deel dit bericht: