Eerste paal windmolenpark van Betuwewind in Geldermalsen de grond in

Een klimaatneutraal Rivierenland in 2050, daaraan werken veel partijen samen in de regio FruitDelta Rivierenland. Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-reductie in 2030 al 49% zijn (t.o.v. 1990). Wij zijn samen begonnen met de voorbereiding van een regionale energiestrategie. Maar ook zijn er al veel mooie initiatieven gestart. Zoals de windmolenparken van Betuwewind. Van het eerste windmolenpark in Geldermalsen ging op 24 juli de eerste paal de grond in. Het is nog niet eerder vertoond: een windmolen neerzetten boven op een vuilnisbelt. Een primeur!

40.000 huishoudens voorzien van stroom

Inwoners van Rivierenland, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, zijn hard op weg om de grootste elektriciteitsproducent van de regio te worden. Hun windparken gaan vanaf 2019 stroom produceren voor 40.000 huishoudens. Deze samenwerking tussen commerciële ontwikkelaars en een burgerwindcoöperatie wordt nu al landelijk als voorbeeld gezien voor een vernieuwende manier van windontwikkeling op land.

Bouw windmolenpark van start

Woensdag 24 juli was letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt voor Betuwewind. De eerste paal van het eigen Windpark Avri werd geslagen. De Burgerwindcoöperatie West-Betuwe bouwt samen met haar 900 leden uit de regio een windpark met drie windmolens op de voormalige vuilstortplaats van Avri in Geldermalsen. Twee molens staan naast de afvalberg en één molen staat bovenop de afvalbult. Een stuk waardeloze grond wordt zo weer nuttig gebruikt. De windmolens zetten qua duurzame energie zoden aan de dijk, want een moderne windmolen wekt energie op vergelijkbaar met wel 18 voetbalvelden aan zonnepanelen.

Twee windparken

In 2018 heeft Betuwewind een ledenwerfcampagne gevoerd. Leden van de coöperatie konden geld lenen voor de bouw van twee windparken. Want naast het windpark in Geldermalsen bouwt Betuwewind op dit moment ook vier molens langs de A15 bij Knooppunt Deil. Hierdoor profiteren bewoners uit onze regio straks mee van de opbrengst van de stroom afkomstig van deze parken. Naast Windpark Avri komt er ook ‘Betuwestroom’ van Windpark Deil en van diverse zonnedaken in onze regio.

Start van de bouw in beeld

Omroep Gelderland maakte een reportage over de start van de bouw van het windmolenpark.
Bekijk hem hier >>

Lees ook:

Deel dit bericht: