Een duurzaam Rivierenland: project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ voor ondernemers

Binnen Rivierenland werken talloze partijen samen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat we over ca. 30 jaar net zoveel energie moeten opwekken als dat we verbruiken. Eén van de manieren om dat te doen is het plaatsen van zonnepanelen op daken. Het collectieve project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ van Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT) en de gemeente is een prachtig voorbeeld van een succesvol initiatief. Deze zomer worden er ruim 10.000 zonnepanelen geplaatst op de bedrijfsdaken van Tielse ondernemers. Vanaf komend najaar tot begin 2020 worden er nogmaals 15.000 geplaatst. En daar blijft het niet bij!

Foto realisatie project: Falkom Kranen Import B.V.

Deelnemers profiteren direct

Deze unieke samenwerking is dankzij de inzet van alle marktpartijen, gemeente en het vertrouwen van ondernemers in deze aanpak tot stand gekomen. Met deze lokale aanpak, projectfinanciering, een degelijke engineering en kwalitatief hoogwaardige componenten beschikt OCT nu over eigen zonne-installaties waaruit de deelnemers zelf direct profiteren van hun rendement en de eigen opgewekte zonne-energie. En dat zonder een directe investering in de zonne-installatie of met een vrijwillige eigen investering in het project.

Ondernemers, doe ook mee!

Er zijn echter nog veel onbenutte daken op de bedrijventerreinen in Tiel. Daarom gaat het project verder. Ondernemers met een geschikt dak voor zonnepanelen met een afmeting van minimaal 1.000 m2 en een stroomaansluiting voor grootverbruik (>3 x 100 Ampére) kunnen zich aanmelden. OCT en Gemeente Tiel vinden het belangrijk om ondernemers te ondersteunen en dit soort projecten te initiëren. De energietransitie kan alleen worden uitgevoerd door samen te werken.

Meedoen als ondernemer is slim, omdat:

  • energie duurder wordt, de SDE+ Subsidie daalt en de vrijblijvendheid afneemt om het bedrijfspand te verduurzamen;
  • er steeds meer Wet- en regelgeving ontstaat;
  • er een Informatieplicht Energiebesparing RVO bestaat per 1-7-2019;
  • er voor kantoren per 2023 een Verplichting Energielabel C geldt;
  • banken steeds vaker naar het energieverbruik kijken met het oog op de financierbaarheid van het vastgoed;
  • juridische, financiële en technische risico’s inzichtelijk worden gemaakt en met deze aanpak worden geminimaliseerd;
  • je door deze aanpak direct en lokaal profiteert van het financiële rendement.

Informatie en aanmelden

Interesse in een vrijblijvend gesprek? Meld je aan via e-mail: info@zonopbedrijfsdaken.nl of via www.zonopbedrijfsdaken.nl. Of bel met Zon op Bedrijfsdaken, telefoon 0343 – 44 53 98.

Lees ook:

Webpagina Regionale Energiestrategie Rivierenland

Deel dit bericht: