Drie zonneparken erbij in West Maas en Waal

Beneden Leeuwen maquette Dalenstraat ronddraaiende zonnepanelen

 

West Maas en Waal krijgt er 3 zonneparken bij: in totaal ruim 24 hectare. De vergunningen voor deze parken zijn inmiddels definitief.
Wethouder Ans Mol: “Met deze 3 zonneparken zetten we een stap richting klimaatneutraliteit. Daar zijn we trots op”.

Beste plannen door maatschappelijke tender

Met heldere randvoorwaarden werden marktpartijen via een maatschappelijke tender uitgedaagd om het beste plan in te dienen. Een onafhankelijke commissie beoordeelde deze plannen op allerlei aspecten, zoals:

  • Levenscyclus- en technisch ontwerpplan: Hoe ziet de hele levenscyclus eruit, van aanleg, onderhoud, beheer, afbraak tot en met recycling. Wat is het effect van het technische ontwerp als het gaat om ecologische meerwaarde en duurzaam materiaalgebruik?
  • Landschappelijk inpassingsplan: Hoe past de locatie van het zonnepark in relatie tot landschap, ecologie, cultuurhistorie en agrarische structuur?
  • Omgevingsdialoog en procesparticipatie: Hoe worden direct omwonenden, omliggende bedrijven, de lokale gebiedscoöperatie en andere belanghebbenden tijdens de voorbereiding, ontwikkel- en exploitatiefase betrokken?
  • Financiële participatie: Hoe is de financiële participatie geregeld?

De zonneparken zijn: Agri-PV park Dalenstraat in Beneden-Leeuwen (11,3 hectare), Zonnepark Noord-Zuid in Altforst (7,6 hectare) en Zonnepark de Blauwe Westering in Altforst (5,3 hectare). Helaas kunnen de parken pas open in 2025 en 2026 door de congestie op het elektriciteitsnetwerk. Deze plannen scoren onder andere hoog op meervoudig ruimtegebruik, opslag van energie en biodiversiteit.

Klik voor meer informatie op het zonneproject naar keuze.
Dalenstraat
Noord-Zuid
Blauwe Wetering

Deel dit bericht: