Doe mee. Het gaat om jouw toekomst!

Op 13 januari jl. hield Jong RES een inspirerende online nieuwjaarsbijeenkomst. Ruim 30 jongeren uit Gelderland en Overijssel kwamen online bij elkaar om te praten over duurzaamheid en de energietransitie. Anne Bolster, coördinator van Jong RES Oost, vertelde over hoe Jong RES de stem van jongeren wil laten doorklinken in alle 30 RES-regio’s. Dus ook in Rivierenland. En daarvoor worden jongeren gezocht!

Jong RES in overleg

Interesse in Jong RES?

Jong RES heeft het doel om in alle 30 RES-regio’s een jongerenvertegenwoordiger aan te stellen en deze een passende plek te geven in de regionale overleggen. Jong RES zoekt nog een vertegenwoordiger voor onze regio Rivierenland. Ben jij jong en enthousiast? Kijk dan voor de vacature op jongres.nl/vacatures. Of wil je eerst meer weten over de manieren waarop je kunt meedoen? Neem dan contact op met Anne Bolster via oost@jongresnederland.nl of geef je op voor de enquête.

Terugblik nieuwjaarsbijeenkomst

In de nieuwjaarsbijeekomst kwam Ruben Havertz aan het woord. Deze groene ‘start up’ van webshop Zustainabox werkt elke dag aan het verduurzamen van dagelijks producten. Zijn betoog inspireerde én werkte ontnuchterend tegelijkertijd. Zo vertelde hij dat onderzoek laat zien, dat als je op één terrein in je leven begint met verduurzamen, andere terreinen vanzelf volgen. Maar ook dat het opzetten van een eigen bedrijf echt keihard werken is, en het belangrijk is om ook oog te houden voor je sociale contacten en broodnodige rust.

Sanne de Boer, schrijfster van het boek ‘De energietransitie uitgelegd’ testte vervolgens de kennis van alle aanwezigen over de regionale energiestrategie (RES). Het besef drong door dat klimaatverandering wel een belangrijke, maar niet de enige aanleiding is voor de energietransitie. Ook zaken als milieu en gezondheid, zelfvoorzienend leven en aardbevingen in Groningen spelen bijvoorbeeld een rol. Uit de test bleek ook dat veel jongeren denken dat we in Nederland in 2050 vooral CO2-neutraal willen zijn, maar dat het goede antwoord is dat we in 2050 klimaatneutraal willen zijn.

De avond werd in kleine ‘break-out rooms’ afgesloten met een gezellige borrel.

Deel dit bericht: