CULEMBORG – Nieuw plan voor windpark

Drie jaar nadat Coöperatie Vrijstad Windwinning en Eneco de vergunningaanvraag voor een windpark introkken, komt er een nieuw plan voor windenergie in Culemborg.  Dit keer een windpark dat past bij de schaal en maat van Culemborg. En 100% in lokaal eigendom! Dus van en voor Culemborgers. Een plan dat past bij de motie van de gemeenteraad (april 2021) en dat voldoet aan de nieuwe landelijke normen voor o.a. afstand, slagschaduw en geluid. Dat is de ambitie van Coöperatie Vrijstad Windwinning.

Eigen energie, voor een eerlijke prijs

De energiecrisis van de afgelopen jaren heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk toegang tot betaalbare energie is. Door lokaal windenergie te produceren en te gebruiken, neemt Culemborg het heft in eigen hand. Ze wordt daarmee minder afhankelijk van energie van buitenlandse producenten. Daarnaast draagt ze zo bij aan een oplossing voor het overvolle elektriciteitsnetwerk. Want met lokale energie kan ze bedrijven helpen die nu hun netaansluiting niet kunnen uitbreiden. En energie leveren voor de nieuwe woonwijk bij het station. Daarnaast draagt het bij aan het bereiken van de klimaatdoelen.

Met een nieuw windpark hoopt Coöperatie Vrijstad Windwinning dat zoveel mogelijk Culemborgers kunnen profiteren van schone energie tegen een eerlijke prijs. Een deel van de opbrengst komt in een fonds voor maatschappelijke projecten. Bijvoorbeeld voor energiebesparende maatregelen om energiearmoede tegen te gaan.

Coöperatie Vrijstad Windwinning  heeft afscheid genomen van Eneco en gaat zelfstandig verder met het initiatief voor een windpark. Vrijstad Windwinning gaat de komende tijd in gesprek met betrokken partijen, van omgeving tot gemeente. Belangrijk thema in deze gesprekken is een eerlijke verdeling van lasten en lusten. Wilt u nu alvast meer weten? Bekijk dan de website.

Deel dit bericht: